Monday, 7 April 2008

1st Day GEMILANG Sabah Expedition 2008 (21 Mar 2008)



Assalamualaikum warahmatullah. Berikut adalah cerita-cerita yang dialami Tango 3 semasa Ekspedisi GEMILANG 2008 ke Sabah pada hari pertama 21 Mac 2008.


PAGI ATO
Apa bunyi nya tuah? Dalam khayalan rasanya. Mimpi pakah? Oh bunyi alarm NOKIA ku. Setengah tidor setengah bangun, pagi udah usulnya. Kalau inda salah ku dimalam 4.30am ku menset alarm ato. Dalam mata ku masih kajam kan mengingati button yang tangah-tangah NOKIA ku ato snooze to, nda salah ku. Jangan salah takan, karang tetakan ’stop alarm’, ku mau yang snooze. Kan sambung tidor lagi rasa nya. Ku takan button ato, jadi pukul 4.40am bebunyi ia lagi to. Dimalam akhir tidor, packing. Sebelum ato pusing-pusing round Brunei mencari Stesen minyak buka, kan ngisi minyak diesel Hilux ku. Baru tah kan sadar tangki kosong. Nasib ada stesen yang buka akhir, yang di Beribi, selamat-selamat, berisi lah kereta ku. Perasahan ku macam baru sekajap tadi ku tidor......zzzzzzZZZ... Apa bunyi nya tu lagi?, ah snooze tadi ku takan. Tetidor ku lagi lapas memikirkan semalam ato. Eh bangun tah kali. So I woke up, tunggu few minutes baru tah tune otak.

Wah, hari nya sampai udah. Hari ani Persatuan Gemilang akan bertolak ke Sabah untuk GEMILANG Sabah Expedition 2008. I need to be di Dewan Kemsyarakatan Tutong pukul 6.30pagi. Selasai itu-ini, zoom ku ke Tutong. Cuaca pun Alhamdulillah usulnya, cerah. Iyee, nyaman rasa kereta ani, baru ku servicing di NBT. Semua baru, fluid levels on the mark, POWER Checks kali ah. Sampai tutong, adih, baru tekanang lagi, alum ngambil usin. Terpaksa tah singgah di Pekan Tutong ngambil duit the ATM.

Dalam radio yang baru ku pasang, ICOMM 2200 dengan antenna sama magnetic base nya, tedangar ku Tango 1 becakap-cakap udah. Durang sudah ada di dewan Kemasyarakatan Tutong. Sampai tah ku jua di dewan, kira-kira 6.40pagi camatu lah. Ada beberapa buah kereta udah ada disana. Dalam kira 7.15pagi semua kereta pun dalam kedudukan. Bisai usul nya meliat kehadiran peserta dengan baju seragam TOYOTA, warna merah dan putih. Terima kaseh NBT.






FLAG-OFF CEREMONY
Ku perhatikan semua orang semangat-semangat usulnya. Semua persiapan bagi Majlis Perlepasan ani pun usul nya dalam keadaan siapsedia. MC pun ada. Dimanakah c Bui belureh to? Gaya-gayanya Pengerusi Majlis Perlepasan bekeraja tungkus lumus dimalam. Yang sorang ato, nya owangputih nya Movement Commander, bekeraja kali ia dimalam ah. Lawa board nya disediakannya untuk taklimat beliau pagi ani. Aku ani kan ngingati lagi apalagi sepatutnya kan dibuat lagi ni. Botol air yang disponsor oleh SUCI (Terima kaseh SUCI) sudah dibagi sekotak setiap kenderaan. Ah, nunggu packed picnic lagi. Nda lama lapas ku sampai ada si Sinar & Cahaya datang membawa packed Picnic. Durang pun sibok membagi tapau ato kepada Tango-tango. Balum pulang ku minum pagi tadi. Kan ku subok jua packed picnic ato. Semalam ada pulang Sinar membagitau apa isi-isi nya. Kalau ku ingati membari tais liur ku pulang. Karang tah ku meliat apa isi nya. Hmm, Kereta ku ada sudah, kena bagi sticker nya tadi, betulis T3 (Tango 3). Yang alum ada ni, anak angkat ku dua orang ani. Sorang kacak dari Bangugos yang akan menjadi 2nd Operator T3 dan sorang lagi YL dari Brunei Times. Kedua-dua ani batang idung durang alum ku nampak. Cuba ku nelipon dulu. ”Halo?...., U mane?” estee, cakap Malaysia tah ku ni. “eh, I disini dah”..”eh, u, kat mane?” ehseves, ”dah-dah, i disini!”. Ah ok Alhamdulillah ada ia dah. Sorang lagi, alum nampak. Meliat disekliling, Tango 7 pun sibok memutik-mutik pasport. Eh tadi nda ku mencheck pasport ku bawa kah inda. Ah ada, baik saja. Nda lama lapas ato ada 2nd Operator ku datang. Kena antarkan ia! Waduh pak! Banyak kali ah beg nya ani. Beg Laptop nya, Beg cameranya, Beg baju-bajuan nya, apakah lagi to beg-beg nya ato. YL T3 yang kecil molek pun kan memasukan beg nya. Beg nya nda banyak, satu saja. Tapi macam kan ikut Boeing 767. Suitcase damit lah. Tapi no problem, muat lah di kereta ku ato. ”I duduk tepi je”. Eh takut ku eh, karang dicomplainnya dalam Brunei Times.




Nda lagi lama pukul 7.30 pagi. Sekajap lagi ada tetamu kehormat ni, Pemangku Pegawai Daerah Tutong. Nda lama lapas ato ada ia datang. MC pun announce, dan kena sambut oleh Yang Dipertua Persatuan Gemilang. Apabila ia sampai, tarus beliau meliat Papan taklimat yang T1 sediakan semalam. Papan tersebut telah diletakan dihadapan bagi sesi taklimat yang akan diadakan sekejap lagi. Majlis dimulakan dengan membaca surah AlFatihah yang di Pimpin oleh Uztaz Alwi bin Dr Hj Amjah. Selapas ato, Movement Commander Awg Yakub bin Hj Abd Rahman pun menyampaikan taklimat nya. Ku meliat dari belakang, baguslah briefing nya ato. Tapi macam nda kan mau beranti kawan ku sorang ani, keluar tia iski nya ato kan becakap panjang! Tepaksa ku bagi signal untuk, adang tah heh. Tapi boleh tahan briefing ato, cukup mantap.


Selapas ato, membagi cenderahati kepada tetamu kehormat, Doa Selamat, Jamuan Ringan. Sebelum jalan kami pun bergambar ramai. Ni nah gambarnya.


Selapas Bergambar kami pun masuk kedalam kereta masing-masing. Ada yang sampat berziarah sama DO, ada yang inda. Crew T3 pun semua dalam kereta nunggu jalan. Ditepi arah start line DO pun mengibar bendera TOYOTA dan Yang Dipertua membunyikan horn yang nyaring ato, yang macam botol sheltox tapi macam ada trumpet diatasnya. Basar bunyi nya, macam speaker masjid! Nampak ku member-member Gemilang lain yang kan ikut tapi nda dapat (kesian). Tango Convoy pun mula bergerak melimpasi startline dan menuju ke destinasi seterusnya. Separuh pikiran ku bercakap, mudahan ndada barang betinggalan. Janji nda ketinggalan passenger ku, ok lah.






DEPARTURE
Pada hal kurang jua tidor ku ato, tapi excited jua rasanya, hilang rasa lelah ato. Beberapa hari sebelum ani, sibok saja you know, membuat persiapan kan ekspedisi ani, yatah nda betidor. Sekarang kami didalam kenderaan masing-masing. Sekarang kita dah dalam ekspedisi kot! Estee, cakap Malaysia lagi ku. Perjalanan kami seterusnya menuju ke Tanjong Maya untuk lalu Batang Mitus untuk ke Kuala Lurah. Order of Move Convoy Tango adalah T1, T2, T3, T4, T5, T6, T7, T8, T9, T10, T11 dan T12… Awu, 12 buah Toyota 4WD, dan seramai 38 orang. The first 3 vehicles ada 3 Orang Media (embedded Media): Seorang blogger maurina.wordpress.com bersama T1, Seorang dari RTB Rangkaian Pelangi DJ Zura bersama T2 dan Ezanor MK (also known as YL T3) dari Brunei Times bersama T3. Movement Commander Awg Yakub bin Hj Abd Rahman bersama Pengerusi GEMILANG Sabah Expedition 2008 Awg Abd Ahsunah bin DLR Hj Md Jair di T1 manakala Naib Yang Dipertua Awg Hj Ayub bin Hj Suhaili berada di T7.

Semasa memulakan perjalanan, instantly mata ku ani melihat ke hadapan memerhati jarak jauh dengan kereta dihadapan, dan telinga mendengar perhubungan T1 dalam radio. Siyok jua ah. Antah ah, rasanya it forces you to concentrate, secara automatis. First time plang ni bekonvoy dengan radio ani. T1 dari masa kesemasa menyampaikan melalui radio mengenai laluan perjalanan, keadaan jalan yang akan dihadapi di depan agar semua Tango-Tango dibelakang mengetahuinya dan ada warning. Kewl eh. Ada lagi kewl-kewl things pasal radio ani. Karang lagi becerita. 4 hari punya perjalanan kali ah kan diceritakan.

Jauh kali ah, perjalanan hari pertama ani. Tadi betolak kurang labih dalam pukul 0815 pagi. Kul berapa kah sampai ni di sandakan ani. Tapi iski plang rasanya. Nda tetunggu lagi rasanya untuk menghadapi apa yang akan datang dihadapan. Sakai ku sikit, tapi nda ku gitau orang. Aku eksen saja, rilek-rilek, Steadylah convoy ani.

Sampai kami di Limau Manis, kena suruh masuk kedalam kawasan Balai Polis Limau Manis. Nunggu sekajap, lapas ato ada kereta Polis Pajero keluar dan kena suruh ikut dibelakang. Ooooooh, bawa nya konvoy kami memotong que. Panjang jua que ato di Kuala Lurah ah. Kena bagi laluan ali-ali supaya capat. Guilty jua rasa nya arah orang yang kena potong ato. Mudahan nda durang marah. T7 awal udah sana menguruskan pasport. Wah, selasai oleh durang, pasport & permit kenderaan, beres. Udah kesebalah Malaysia, pun ndada masalah. Alhamdulillah, good support dari pos-pos kawalan imigresen Brunei dan Malaysia. Boleh lah dikatakan semua pos-pos walang problemo. Boleh tahan T7 ato. Handal durang ato, apa ilmu nya to? Kagum saya.

Our only problem disana was T11 engine nya panas, because hose radiator nya bubus. Jadi operator T11 plan untuk ke Limbang capat-capat and repair disana.

ENROUTE KENINGAU
Sampai di Limbang, beranti kami sekajap. Ada orang kan nukar duit dan ada yang kan ke bilik air. Timbul tia balek pasal packed picnic tadi ato sebab kerasahan lapar banar. Crew ku ani keluar durang. Ku nunggu dalam kereta saja. Bole makan ni. Meruah tah ku packed ato, woooi, boleh tahan lah. Ada nasi besambal-sambal usulnya dalam plastic. Nya Sinar dimalam, kalau dalam plastic beg atu sanang makan nya. Walaupun nda makai sudu to. Masukan saja nasi ato sikit kedalam mulut tarus. Berakal jua ah. And then kalau anda realise, ada potongan-potongan ayam to, nda betulang supaya sanang makan. Huh! Nda berakal dimana tu! Bagus-bagus. Yang satu lagi sandwich talur dan sandwich Tuna. Dibungkusnya makai cling wrap plastic. Then ada buah apple, and minuman. Aduh, nda sampat ku abis kan, crew ku ada udah. Nyaman eh nasi sama sandwich ato. Karang lagi ku makan, galat ku orang dibelakang ku ani. Karang kena ucap rangka. Oh yah by the way, nda ku ada gambar nya packed picnic ani. Cuba you liat sini, ada gambar nya to oleh Maurina. Selapas ato ada lagi rezeki, Boss Toyota Hj Sahrum, General Sales Manager, dibali nya buah pisang. Banyak dibali nya ato. Dibagi nya arah Tango-tango lain sesisir. Setandan pakah dibalinya dari tamu sering-sering tampat kami parking ato. Antah mengapa, teingat tah ku cerita melayu lama-lama macam Lancang Kuning, Nakhoda Ragam dan Malim Kundang. Orang dulu-dulu belayar makai kapal, durang bawa pisang betandan-tandan untuk durang makan semasa belayar. Dan buah pisang ani is very rich in Carbohydrates that can provide you readily energy. Bisai tia jua banar kali ah bebata pisang semasa expedisi ani. Bagus jua boss kami ato. Abis selasai di Limbang kami meneruskan perjalanan.



Ferry okay, que nda panjang. I crossed this gap quite a few times pulang sudah. Tapi can’t stop thinking, damit bah sungai ani, the gap is narrow. I wish ada Jambatan untuk mempercepatkan crossing ani. Tapi makai ferry ato macam ada adventure sikit. Kan kitani mau adventure-adventure sikit. Okay lah to kali. Jangan saja panjang lah que nya.



Perjalanan diteruskan, Ferry lagi di terusan ada sedikit panjang. Masa sembahyang Jumaat lagi to. Awu, hari jumat ni john. Waduh, nda tah sampat Solat Jumaat. Gambar ani, semasa kami menunggu giliran ferry di terusan.



Queing up for river crossing ferry service at Terusan Sarawak

Tadi masa Kuala Lurah sama di Labu, ada group orang beMotosikal. Nda salah ku namanya GANGSTAR. Ramai durang beBike. Durang ke Kota Kinabalu. Jadi masa naik Ferry di Terusan ani, sanang durang naik ferry ato. Durang salat-salat saja motosikal durang disiring. Barangkali makai motosikal ada advantage, bole capat.

Yang lain ku renungkan semasa menunggu ferry ani, ku liat sungai Terusan ato kan, kuat arusnya. Tertarik sangat saya dengan driver ferry ato, handal eh. Ada cara nya mendrive. Menyebarang direversenya, sudah last minute dipusing nya. Ngam-ngam arah tampat menurunkan kereta. Nda lagi begarak-garak to. Lauk-lauk dalam aing ato galat bah meliat, dangki durang. Boleh tahan.


Tango Convoy pun meneruskan perjalanan. Singgah lah d Mengakalap, Merapok, Sindumin dan seterusnya ada satu roundabout. Nya T1 kalau tarus ke KK to, jadi ambil jalan yang kedua, yang kekanan. Jalan ani menuju ke Tenom nya. Apparently jalan ani jalan baru. Nampak ku udah dari jauh, berbukit-bukit. Nda jauh, ada tanah tersusur. Tanah ato blocking jalan, jadi ada caterpillar mengerajakan untuk menyorong tanah yang memblock ato. Kajutan kali driver kereta lipan ato, tebahangga kali ia, beranti ia. T1, T2 nda menunggu lagi, meyuruk dibawah caterpillar ato. Ni nah gambar nya. 2nd operator ku sama YL T3 apa lagi, nda beranti katik camera durang. Jadi, terpaksalah pandai-pandai ku drive, perlahan, laju, kekiri, kekanan so that durang dapat best shot.
Tango Convoy go around any thing to continue moving




Jadi sepanjang jalan banyak tanah tersusur dan jalan rosak. Tango-Tango pun mesti berhati-hati. 2nd Operator ku ala Co-Pilot ku ala dari Bangugos ala Linman, musim ia nda menggambar ia tolong liat-liat didapan T3. Ia membagi tau kekiri kah, kekanan kah, jalan belubang kah. Boleh lah, kalau nya Top Gun, ”You can be my Wingman anytime”. Ada lagi kebilangan nya. Talipun Nokia nya apparently di downloadnya Google Map kah to. Yatah mobile nya boleh jadi GPS. Sepanjang perjalanan kalau usulnya T1 salah jalan, dikeluarkannya Mobile nya to. Ia boleh menambah maklumat lah mengenai kedudukan Tango Convoy. YL T3 dibelakang, kadang-kadang diam-diam ia, kadang-kadang becerita ia. YL T3 bagus, kalau liat nya Pilot sibok nda ia bunyi-bunyi so that dapat concentrate. Tapi YL T3, kebolehan nya untuk observe, sangat bagus. Ia pickup things very quick. And vigilant. Kewl lah orang nya. Kalau ia jadi member GEMILANG bagus ni, adventurous you know. Good teamwork lah, saling mengingati. Barangkali, kami realize yang perjalanan ani jauh, and we will get tired at certain point. Awas tah bilang orang.
By this time T11 pun sudah join balek. Kerosakan tadi pun diperbaiki sudah. Dari T1, our next stop is Keningau. Disana, telah dirancangkan untuk makan. Dalam kira 3.55 petang kami pun sampai di Keningau. Singgah kami di Restaurant Ngau Chap namanya. Disana kawan Amatur Radio pun ada menunggu. Makanan pun kena sediakan sudah. Lama kali durang menunggu. Sambil makan, sambil ngomong lah dengan tuan yang punya restaurant. Nama nya Md Din @Adin Datuk Arif Salleh. Ia pun penggemar Radio Amatur. T1 telah mengenali ia lama sudah nya. Nyaman lah makan nya, Buffet. Sampat lah kami begambar ramai.



Group photo at Keningau with Sabah Radio Amatuer Friends

2nd HALF JOURNEY - ENROUTE TO SANDAKAN
We need to press on with the journey, nya orangputih to. Patang udah. Sekajap lagi matahari terbenam. Perjalanan kami diteruskan dan melalui tambunan. Sebelum sampai ato, nampak kami dari jauh hujan bertompok-tompok. And at a distance nampak kami Pelangi. Ya’ni Rainbow. Bukan nya satu, 2 complete rainbow. Seolah-olah terkeluar dari permukaan bumi disebelah kiri kami dan masuk semula disebalah kanan kami. Mungkin 2 Pelangi menerima kedatangan wakil Pelangi yang berada di T2. Sungguh indah, lawa, cantik, entah apalagi kan mendescribe. Crew T3 inda beranti menggambar dari jendela. Macam-macam udah style durang menggambar. Gambar di bawah ani adalah saksi kepada keindahan perjalanan kami sewaktu itu. Sekali sekala, nampak kami YL T1 dan T2 keluar durang dari Sun Roof untuk mengambil Gambar. Wah my car ndada sun roof. Tough. Hari semakin gelap, apabila matahari mula kan terbenam dan Pelangi yang telah menemani kami tadi makin menghilang. Ada-ada saja dijumpai. Kadang-kadang andang-andang nature, yang jarang diliat, kitani ucap aneh. Tapi ada legenda kali pasal pelangi ani atau myths. Nda salah ku ada lagu kali to, bunyi nya”kau bagaikan pelangi tak bercahaya, namun kau tetap berseri”, siapa kah punya lagu to. Erti nya kali, pelangi ato sentiasa berseri lah. Dan satu lagi yang ku terbaca, ”Kadang-kadang Allah hilangkan sekejap matahari, kemudian di datangkan pula guruh dan kilat, Puas kita menangis minta matahari, rupa-rupanya Allah nak hadiahkan kita PELANGI yang indah”. Barangkali kalau kan diungkap, kalau kitani ada kehilangan sesuatu mungkin ada hikmah kali jua. Mungkin kena gantikan dengan sesuatu yang indah. T7, pandai to menyambung. T1 kawan ku sorang ato pun pandai to.


Welcomed by 2 rainbows at Tambunan. Theres something about rainbows..

Baiklah kita teruskan perjalanan. My quest for adventure continues. Apakah lagi yang akan dihadapi. Tambunan pun telah dilalui, dan kami pun mula menuju ke Ranau yang berbukit-bukit. Patang kali ah, tangah-tangah Hutan. Hujan pun terus turun. My mind filled with anticipation keadaan jalan. Yang kena ajar 4WD di Tutong is one thing, untuk apply is another. Test untuk driver kali ah. My only worry is, jalan licin pasal hujan and because ada tanah-tanah dari liring bukit, ia menyebabkan jalan sangat licin. I hope T3 inda skid, I avoid banyak makai brake. H4 four wheel drive control lever ku pun engaged sudah. Turun bukit, naik bukit, selekoh kanan dan kiri. Kalau siang tadi banyak Truck membawa Kayu balak, malam ani banyak Bus Coach yang basar-basar. Ya Allah, laju nya durang. Convoy kami ani kena potong oleh durang macam inda. Yatah bagus jua radio-radio yang Tango-Tango gunakan. Dapat share maklumat and do the necessary action. Yang useful sekali kalau kan memotong lah. Heran kali orang ah, ada Tango-Tango memotong di tanjung. Sebab Tango didepan membagi tau sama ada, dari depan ada trafik atau nda. Dari masa kesemasa, terpaksa jua beranti for the ”Nature’s Call”. Jadi terpaksalah cari fasilitas yang ada bilik air (huh, tell me about It!). Setiap 2 jam, pun misti jua beranti. Buat sikit stretching. Stop, Rest and Revive nya orangputih. Hujan ato on and off lah. Kadang-kadang labat, kadang-kadang renyai-renyai saja. Pada kira-kira jam 8.20 malam kami pun sampai di Ranau. Kami singgah di Seri Dina Restaurant. Minum saja kami. Nda jua orang makan. Masih kekanyangan kali dari keningau ato, atau durang tunggu sampai di Sandakan saja. Disana saja makan. Ku liat Ranau ani kurang labih jua usulnya macam bandar yang kami lalui. Kami pun jumpa kawan-kawan Radio Amatur. Our stop inda lama. Selapas rasanya rested sikit, we continued our journey. Usulnya macam akhir lah sampai. As expected.



Into the night kami teruskan perjalanan. Lalah atu terasa udah usulnya kepada pemandu-pemandu. Kenderaan-kenderaan dalam keadaan baik-baik saja. Aspek endurance, Toyota-Toyota ani bole tahan masih. Pemandu-pemandu saja difikirkan. Kebayankan nya Tango-Tango tukar driver sudah. T3, T5, T6, T7 dan T8 masih inda bertukar driver nya. Bole tahan maseh. Tanah tersusur dan jalan rosak maseh dijumpai dari masa kesemasa. Terpakslah awas sikit, sebab cuma mengharapkan lampu kereta saja untuk cahaya. Kalau melalui jalan-jalan yang rosak atau membuat detour, terpaksa tah macam off road sikit. Crew ku ani mcm tehumban kesana kemari udah. Dooi kesian YL dibelakang, tehantak-hantak, ayung jua ni karang. Tapi, ia bukan sebarang YL, YL datang dari KL, YL memang agile and rugged. Ia pernah naik gunung Kinabalu, AXN Amazing Race pun ia pernah. So rough ride dalam T3, macam inda lah ia. Boleh tahan!

Talking lagi about our YL, ia from time to time sepanjang perjalanan, betanya-tanyalah pasal ekspedisi ani, pasal GEMILANG, pasal 4WD, pasal Radio Amatur dan lain-lain. Basically interview lah untuk keraja write-ups nya nanti. Kalau ia membaca blog kitani ani, We hope that the info has help enriched article nya. Nda ia membuang masa, dibelakang, membuka laptop lagi ia, membuat keraja. Welldone eh! Nanti ku becerita sama boss Brunei Times.

Jauh sudah perjalanan, dari tadi nda ku ikut campur navigation ke Sandakan ani. Ku bari kepercayaan sepenuhnya kepada T1. Confident lah sampai Sandakan. Dalam perjalanan, apa yang menghibur kami kali, adalah perbualan dalam radio. Berceloteh kah to? nya T7. Pandai banar T7 atu becerita. Bagus jua ia ikut ato. Dulu semasa registration untuk ikut ekspedisi ani, mana ia dapat ikut nya. Nda dapat visa nya. Nda pulang ku pasti apa maksud nya nda dapat visa ato. Barangkali faham kali ku. Tapi Alhamdulillah, dapat jua ia menyertai. T7 sama T1 ato, ada saja kan durang ceritakan. Siyok jua mendangarkan, dengan landih-landih, style sengayon-sengayon nya masing-masing. Yang T9 ato, makan kacang nganya cerita nya. Tapi everytime ia menyabut kacang, mencari kacang tah kami dalam T3, tais liur. Cuma makan kacang makin karing leher. Tekak saya kering, lurus kah to YL T3? Banyak lagi beranti to for Nature’s call.
Limpas tangah malam sudah. Kan 17 jam udah perjalanan. Di jalan ani, bermula sudah menampakan usul-usul Sandakan atu makin dakat. Dari perkampungan, makin nampak usul bandaraya. Basar rupanya bandar nya ani. Mula-mula ato macam pusing-pusing jua kami mencari Hotel Sanbay. Sudah nampak UMW Toyota dari main road, barutah tetulus hotelnya. Sebab UMW sama Hotel Sanbay ani bersebelahan. We reached sanbay Hotel pukul 1.30 pagi. Menyubuh kali ah checkin ah!



Finally, we arrived at Sandakan.

Lapas checkin, bilang orang lapar! Sahur ni! Ke kadai sebalah tah kami beduyun-duyun. Nya arah kadai ato ”Restaurant 24 Jam”. Eh bagus ni. Dalam nya udah Tango-Tango yang lain. Nampak ku YL T2. Katanya, ”satu dish saja ada, Nasi Ayam nganya”. ”Iyabah?”, ”Awu, sajuk lagi to”. Parut udah lapar, ngoder apa yang ada saja lah. Udah kena idang kan, awu sajuk makanan nya. Bt okay lah, abis jua.
Antah pukul berapa kah udah ni. Tidor tah eh.Esok lagi awal, tapi departure we adjusted ke pukul 10 pagi. Itu-ini-itu-ini, kan subuh jua tidor, nda lagi lama matahari terbit. Dapat ku kira berapa jam saja tidor. Dimalam sudah macam nda tidor. Tapi ekspedisi ani kalau banyak tidor rugi. Kalau kan tidor baik tah di Brunei.







Okay lah Day 1 ani. I enjoyed every minute of it. I credit to all Tango-Tango yang tidak kendur semangat nya. Okay, sekian lah dulu. Cerita Day 2 akan menyusuli.