Saturday, 11 April 2009

GEMILANG WEEKLY 2 METRE NET KEMBALI KE UDARA

Setalah kian lama menghilang dari frekuensi VHF 2 metreband, GEMILANG 2 Metre Net kini kembali keudara pada 30hb March 2009. V8MKJ selaku Pengendali Rangkaian yang juga Pengerusi GEMILANG Radio berjaya menjalankan net dengan baik yang bermula jam 8:30 malam. Kali terakhir net ini dijalankan ialah pada bulan Julai 2007 dengan mengunakan Simplex frekuansi 144.125mhz GEMILANG Station.

Penampilan net GEMILANG kali ini agak berbeza kerana ianya dijalankan menggunakan Repeater GEMILANG yang baru saja selesai di pindahkan ke Menara TelBru di Bukit Ambok, Tutong pada 27hb March 2009. Dengan frekuansi 147.825mhz offset (-) 0.600mhz berada di ketinggian 210 meter paras laut, Repeater GEMILANG dapat meliputi pancarannya sehingga ke Kota Kinabalu. Selain daripada station tempatan, net 2 metre GEMILANG juga menerima Distance (DX) Station melalui 'Echolink' yang disambong ke beberapa buah repeater di Semananjung Malaysia 9M4RAB Kota Baharu, Kelantan, 9M4GIE, Shah Alam Selangor and 9M4RDV Lahad Datu, Sabah.

Bagi pihak GEMILANG 2 Metre Net, menjemput semua station Radio Amatur yang mempunyai lisen yang sah samaada ahli atau bukan dan tanpa mengira kelab atau persatuan yang disertai dialu-alukan untok menyertai kegiatan net ini pada setiap hari Isnin, jam 8:30 malam.

Sehubongan dengan ini, sukacita memaklumkan bahawa setiap pancaran semasa net hendaklah tidak melebihi 1 minit dan memberikan 'pause' 5 sec setiap 'over' bagi menggelakkan terkena Time out Timer (TOT) repeater di sebelah Semananjung Malaysia. Perkara ini amatlah perlu di patuhi untok kelancaran net.